GM Nigel Short Kadınları Kızdırdı

Yorum Yok

nigel short

Birce Bora’nın Hürriyet’teki haberine göre, New in Chess isimli satranç dergisine bir röportaj veren Short, “Kadın ile erkeğin beyinlerinin yapısı farklı” dedi ve ekledi:
“Zaten neden aynı olmaları gerekiyor ki? Ben karım Rea’nın duygusal zekasının benden çok daha yüksek olduğunu kabul ediyorum. O da arabayı garajdan çıkarmaya çalışırken benden yardım istemekten utanmıyor.”

İngiltere eski şampiyonunun sözleri özellikle kadın satranç oyuncularının büyük tepkisini çekti.

Londra’daki Casual satranç kulübünün işletmeciliğini yapan Amanda Ross, konuyla ilgili Independent gazetesine yaptığı açıklamada, “Böylesine saygı gören birinin seksist açıklamalar yapması çok zarar verici” dedi.

Ross sözlerine “Kadınlar eski satranç şampiyonu Judit Polgar, klasik oyunlarda Nigel Short’u beş kez yenip, üç kez mağlup olmuştu. Beş kez de berabere kalmışlardı. Polgar o karşılaşmalara erkek beynini getirmiş olmalı. Umarım o günlerde Nigel otomobilini park etmeye çalışırken kaza yapmamıştır” diyerek devam etti.

HaberTürk Pazar Ekinde Ayşe Özek Karasu konuya farklı açıdan yaklaşıyor;

” Adam grandmaster. Benim gibi satranç bilmeyen normal insanlara oranla daha üstün muhakeme gücüne sahip olması beklenir ama öyle değil. Nigel Short’un mantığına göre evde koca beslemeyen kadınların otomobil kullanmaması gerekiyor. Şu cümleden onu anlıyorum: “Kadınlar satrancı erkek gibi beceremez. Kompleks yapmayın, kabul edin. Bakın ben karımın daha üstün duygusal zekâya sahip olduğunu kabul ediyorum. Ayrıca kadınlar iyi sürücü de değildir. Ve karım garajdan arabayı çıkarmak için benden yardım istemekten gocunmaz.”
Tamam, meseleyi biraz çarpıttım ama garaj ortamında koca bulundurmayan kadın ne yapacak, otomobil kullanmayacak mı?
İngiliz büyük usta Nigel Short’un cinsiyetçi yaklaşımı önemli değil; önemli olan söylediklerinin bilimsel açıdan tartışılır olması. Evet matematik, fizik ve teknoloji alanında kadın varlığının azlığını, kadın ve erkek beyni arasındaki farka bağlayan bir damar var ama aslı yok. ABD’de 7 milyon öğrenci arasında yapılan bir araştırmaya göre matematik ve geometri kavrayışında hiçbir cinsiyet farkı bulunmuyor.
Kimi araştırmacılara göre kadının düşük temsiliyeti, çağlar boyunca yerleşen sosyal baskıların eseri. Aslında kadın ve erkek beyni arasında biyolojik işlev farkı yok, ancak çevre baskısı kadınların cesaretini kırıyor, rekabete girmesini engelliyor ve dışlanıyorlar.
Evrim psikologlarına göre ise ta avcı toplayıcı zamanlarından başlayarak, erkeğin uzay analitiği becerisini geliştirmiş olması ana neden. Mekândaki fiziksel ve zihinsel hareket kabiliyeti, matematik ve mühendislik gibi satrançta da önemli. Bazen 20 hamle sonrasını görebilmek gerekiyor. “Doğal seleksiyon baskısı dürtü ve yetiler bakımından cinsiyetler arasında fark yaratmış olabilir” diyor bu kesim.
Satrançta neden kadının adı yok meselesine üç ayrı yaklaşım böyle.
Birçok spor dalının aksine satrançta kadın erkek karşılaşması serbest. Buna karşılık, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) yönetiminde kadınlar şampiyonası da var ki, bazı kadın satranççılar bu turnuvalara katılmıyor. Mesela dünyanın 1 numaralı kadın satranç oyuncusu Macar grandmaster Judit Polgar, “kadın dünya şampiyonu değil”, çünkü girmedi o yarışa.
Kadınların ilk şampiyonu Rus kökenli İngiliz Vera Menchik. 1927’de kazandığı unvanı yıllar boyu koruyor ve 1944’te Londra’da Alman hava saldırısında o unvanla ölüyor. Sonraki yıllarda Sovyet kadınlarının üstünlüğü var. Son şampiyon da Ukraynalı Mariya Muzychuk.
Halen ilk 100 arasındaki iki kadından biri Polgar; 66. sırada. Profesyonel satrancı bıraktığı için Çinli grandmaster Hou Yifan’a geçildi. O da 59’uncu. Listenin başındaki isim de 25 yaşındaki son şampiyon Norveçli Magnus Carlsen. Puanı tarihi zirvede: 2863.
SADECE AKIL MESELESİ
Peki ilk 100’de neden sadece iki kadın var? Cevabı gayet basit bir matematiğe dayanıyor: Çünkü sahada çok az kadın var ve FIDE kurallarına göre gereken 2500 büyük ustalık puanına ulaşacak sayıda karşılaşma yapmıyorlar. Bu konuda en önemli akademik çalışma Oxford Üniversitesi’nden Merim Bilalic’e ait. Kendisi de sıkı bir satranç oyuncusu olan Bilalic, Alman Satranç Federasyonun’nun 120 bin üyesi üzerinde bir araştırma yapıyor. Bu topluluğun 113 bini erkek. Yani cinsiyet oranı 16/1. Ve sayıca fazlasıyla baskın grubun daha başarılı olması kaçınılmaz. Elo derecelendirme sistemine göre analiz ediyorlar, en iyi 100 erkek satranççının puan performansı, en iyi 100 kadın oyuncudan burun farkıyla biraz daha yüksek. Ancak aradaki bu farkın yüzde 96’sı, çok daha fazla sayıda erkeğin satranç oynamasından kaynaklanıyor. Yani biyolojik fark, yetenek uçurumu filan görünmüyor.
15 yaşında grandmaster olup Bobby Fisher’in rekorunu kıran Judit Polgar da Time Dergisi’ne aynı şeyi söylüyor: “Satranç ustalığı cinsiyet meselesi değil tamamen akıl işidir. Nigel Short’u birkaç kez yenmiştim. Eğittiğim kızların erkeklerden hiç farkı yok. Ancak aile ve çevrelerinden erkek çocuklar kadar destek görmedikleri için erken bırakıyorlar.” Bu arada Nigel Short yetmiyorsa, Polgar’ın, Garry Kasparov’u yenmişliği de var.”

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

Kitaplardan elde edilen tecrübe, ekseriya kıymetli olmakla beraber, sadece bir öğrenmedir; asıl hayattan edinilen tecrübeler ki hikmet mahiyetini taşır. – Samuel Smiles

0,589 saniyede, 62 sorgu yapıldı.