Dünya Satranç Şampiyonluğu Unvan Maçı

Yorum Yok

Magnus Carlsen ve Anand

BÜYÜK BULUŞMA BAŞLIYOR

Fischer – Spassky ve Kasparov – Karpov karşılaşmalarından sonra satranç severlerin büyük bir heyecanla beklediği büyük buluşma gerçekleşiyor.

Peki satranç çevrelerinde oluşan bu heyecanın sebebi nedir? Elbetteki yeni jenerasyonun en büyük temsilcisi, dünya satranç tarihinin en yüksek reytingli oyuncusu Magnus Carlsen’in Şampiyon adayı olması Fischer ve Kasparov dönemlerinden sonra en büyük ilgiyi oluşturuyor.

Dünya Satranç Şampiyonu Hintli Viswanathan Anand ile dünyada şimdiye kadar elde edilmiş en büyük kuvvet derecesine sahip Norveçli Büyük Usta Magnus Carlsen’i karşı karşıya getirecek 2013 FIDE Dünya Satranç Şampiyonası, Hindistan’ın Chennai kentinde bugün yapılan açılış töreninin ardından 9 Kasım’da oynanacak ilk karşılaşmayla başlıyor.

Halen 23 yaşında olan Carlsen, 11 Aralık 1969 doğumlu Anand’a karşı dünya şampiyonluğu unvan maçına çıkma hakkını, dünyanın en kuvvetli sekiz oyuncusunun katıldığı 2013 Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası’nı son derece heyecanlı geçen bir finali geçmeyi başararak eldeetti.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra 1 milyon avro olduğu, 12 oyun üzerinden yapılacak maçta, 6,5 puanı alan oyuncu dünyaşampiyonluğu unvanının sahibi olacak. Maçın 6-6 bitmesi durumundaysa dünya şampiyonu iki oyuncu arasında yapılacak eşitlik bozma maçlarıyla belirlenecek. Dünya şampiyonluğunu kazanan oyuncu toplam ödülün yüzde60’ını, kaybeden oyuncuysa yüzde 40’ını alacak. Maçın galibinin eşitlik bozma maçlarıyla belirlenmesi durumundaysa, kazanan oyuncu toplam ödülün yüzde 55’inin, kaybeden oyuncu da yüzde 45’inin sahibi olacak.

Satranç dünyasında asrın karşılaşması olarak kabul edilen maç 9 Kasım’da başlayacak ve 26 Kasım’da sona erecek. Eşitliğin bozulmaması durumundaysa kısa zaman kontrollerinin uygulandığı eşitlik bozma maçı 28 Kasım’da yapılacak.

Oyuncuların dinlenmesine imkan vermek amacıyla 11,14, 17, 20, 23, 25 Kasım günlerinde ara verilecek maç, diğer günler Türkiye saatiyle 11.30’da başlayacak. Oyuncuların her birine ilk 40 hamle için 120 dakika, bundan sonraki 20 hamle için 60 dakika ve oyunun geri kalan kısmını tamamlamak için de her hamlede ekstra 30 saniyenin kazanıldığı 15 dakikalık düşünme süresi tanınacak.

Satranç dünyasının bu en önemli etkinliğinde, mobil işletim sistemleri olan Android ve IOS sürümleri için maç dolayısıyla özel olarak geliştirilmiş indirilebilir uygulamalar sayesinde, satranç severler dünya satranç şampiyonaları tarihinde ilk kez olmak üzere maçı akıllı telefonları ve tablet bilgisayarları aracılığıyla izleme imkanına kavuşacak.

Satranç çevreleri tarafından favori görülen “Yeni  Dahi” Magnus Carlsen bakalım “Eski Kurt” Ananda karşı üstünlük sağlayabilecek mi yoksa kurt puslu havaları sever sözünü Anand bir kez daha mı kanıtlayacak.

Şampiyona Resmi Sitesi : http://chennai2013.fide.com/

Turnuva Kuralları Alıntı:Sporx

HEMEN TIKLA SATRANÇ OYNA

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

Yarının bugünden daha iyi olacağı ümidiyle yetinmek yerine, hemen bugün yarın uyandığımızda kendimizi önceki günden biraz daha iyi hissetmemizi sağlayacak bir şeyler yapabiliriz. – Edward de Bono

1,280 saniyede, 64 sorgu yapıldı.