Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası – Tur 13

Yorum Yok

magnus carlsen 2

İngiltere’nin başkenti Londra’da oynanan Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası’nın bitmesine bir tur kala Rus Vladimir Kramnik ile Norveçli Magnus Carlsen eşit puanla turnuva liderliğini ele geçirdi.

Kramnik beyazlarla oynadığı partide, İsrailli Boris Gelfand’a karşı tüm çabalarına rağmen yarım puanla yetinmek zorunda kaldı. Carslen ise siyahlarla oynadığı karşılaşmada uzun süre eşit giden bir karşılaşmanın ardından Azerbaycanlı Teymur Recepov’u yenmeyi başardı. Bu sonuçla Carlsen yarım puan önündeki Kramnik’i yakalamayı başararak liderliğe ortak oldu.

Carlsen maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında, 13. turda kaybettiği oyundan sonra çok üzgün olduğunu ve uyuyamadığını söyledi. Stresten kurtulmak amacıyla kendini oyuna vermeye çalıştığını belirten Carlsen, ancak bunun kolay olmadığını kaydetti. Carlsen “Çok zor bir oyun oldu. Oyunun ortalarında hafif bir avantaj elde ettim ancak bir şey çıkaramadım. Oyunda 40. hamleye gelindiğinde kazanmak çok zor gözüküyordu. Turnuvadaki durumum gereği oyunu zorlamam gerektiğini hissettim. Sonuçta yapmam gerekeni yaptım” dedi. Carlsen şimdi turnuvada tekrar liderler arasında yeraldığı için mutlu olduğunu ifade etti.

Turnuvadaki diğer karşılaşmalarda ise Rus Peter Svidler beyazlarla oynadığı karşılaşmada Ukraynalı Vasili İvançuk yendi. Bu oyunu da zamandan kaybeden İvançuk’un aynı turnuvada 5. kez zamandan kaybetmesi dikkati çekti.

Günün diğer karşılaşmasında ise Ermeni Levon Aronian siyahlarla oynadığı partide Rus Alexandr Grisçuk’a karşı berabere yaptı.

Turnuvada 13. turun ardından puan durumu şöyle:

1-2 Carlsen, Kramnik (8,5 puan), 3-4 Aronian, Svidler (7 puan), 5-6 Grisçuk, Gelfand (6 puan), 7 İvançuk (5 puan), 8 Recepov (4 puan).

Satranç turnuvalarında eş puanda birinci çıkması durumunda birinci genellikle eş puanlı oyuncular arasında yapılacak bir eşitlik bozma maçıyla belirleniyor. Ancak, turnuva organizatörlerin, birincinin eşitlik bozma maçı yerine, birincilik dışındaki dereceleri belirlemekte kullanılan matematiksel eşitlik bozma sistemlerinin uygulanmasına karar vermeleri nedeniyle bu turnuvada eşitlik bozma maçı yapılmayacak. Bunun yerine birinci Berger adı verilen daha fazla oyun kazanan oyuncuya averaj üstünlüğü veren bir eşitlik bozma sistemiyle belirlenecek.

Yapılan Berger hesaplamalarına göre Carlsen ile Kramnik arasındaki her türlü puan eşitliği Carlsen’i turnuva birincisi yapıyor. Buna göre, Carlsen 14. turdaki oyununu kazanması durumunda Kramnik kazansa bile otomatik olarak turnuva birincisi olarak Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkma hakkını elde edecek. Bu nedenle Kramnik kazansa bile Carlsen’in berabere kalmasını veya kaybetmesini beklemek zorunda.

Yapılan eşlendirmelere göre Carlsen’in 14. turdaki rakibi, peşpeşe 2 oyun kazanarak eş puanda üçüncülüğe kadar çıkmayı başaran Svidler olacak. Kramnik’in karşısına ise turnuvada 7. sırada olmasına karşın, 12. turda Carlsen’e ilk mağlubiyetini tattırarak liderlikten indiren İvançuk geçecek.

Turnuvanın 14. turunda Carlsen, Svidler’e karşı beyaz taşlarla, Kramnik de İvançuk’a karşı siyah taşlarla mücadele edecek.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Hüseyin Burak Demirer

Yayıncı: İbrahim Uyar

AA

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

Elin yaptığı herhangi bir şeyi bir başka el yıkabilir. – Montaigne

0,584 saniyede, 64 sorgu yapıldı.