Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası – Tur 12

Yorum Yok

ivanchuk

İngiltere’nin başkenti Londra’da oynanan Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası’nın 12. turunda Rus Vladimir Kramnik tek başına liderlik koltuğuna oturdu.

Kramnik, siyalarla oynadığı oyunda, Ermeni Levon Aronian’ı oldukça heyecanlı geçen bir mücadelenin ardından yendi.

Turnuvada son sıralarda yer alan Ukraynalı Vasily İvançuk, lider Magnus Carlsen’e turnuvadaki ilk yenilgisini tattırdı. Siyah taşlarla 7 saat kadar süren bir mücadelenin ardından Carlsen’i yenmeyi başaran İvançuk, Norveçli rakibini turnuva liderliğinden indirdi.

Turnuvanın diğer oyunlarında ise siyahlarla oynayan Rus Peter Svidler, İsrailli Boris Gelfand’a, siyahlarla oynayan Rus Aleksandr Grisçuk da Azerbaycanlı Teymur Recepov’a karşı berabere yapmayı başardı.

Günün en önemli karşılaşması 12. tur öncesinde 3. sırada yer alan Aronian ile 2. sırada bulunan Kramnik arasında gerçekleşti. Karşılaşmada Aronian’ın Vezir Gambitine karşı Kramnik Yarı Tarrasch Savunması’nı seçti. Uzun süre eşitliğin korunduğu oyun, turnuvada galibiyete ihtiyacı olan Aronian’ın oyunu zorlamak amacıyla 18. hamlede yaptığı alet fedasının ardından hareketlendi. Kramnik, Aronian’ın 21.e4 hamlesine (21.Kh5 ile berabere oluyordu) 21…Vf4 22.Kh5 ve Ag8! ile kazancı kaçırdı, ardından da 30…Kc8 yerine 30…Kf1 oynayarak bir fil fazla olduğu konumda rakibinin oyunu eşitlemesine izin verdi. Ancak Aronian 50.g6- hamlesiyle ayağına kadar gelen beraberlik şansını kaçırdı. Burada h6 oynayarak oyunu berabere yapabilirdi.

Oyundan sonra düzenlenen basın toplantısında art arda 3 tur oynamanın verdiği yorgunluk nedeniyle hatalar yaptığını belirten Kramnik, turnuvaya verilecek aradan faydalanarak dinlenmeye ve 13. tura daha zinde çıkmaya çalışacağını söyledi.

Günün bir diğer önemli karşılaşması da Carlsen ile İvançuk arasındaki partiydi. Sicilya Savunması Taimanov varyantına girilen karşılaşmada 12. hamlede oyun Fransız Savunmasına benzer bir karakter aldı. Uzun süre aşağı yukarı eşit giden karşılaşma, Carlsen’in 26. c4 hamlesinin ardından kendisi için kritik bir hal aldı. Bilgisayar analizleri Carlsen’in 26.Khg1 oynayarak oyunda dengeyi koruyabileceği yönündeydi. Oyun zorlu bir kale finalinin ardından 90. hamlede Carlsen’in yenilgiyi kabul etmesiyle sonuçlandı. Basın toplantısında 70.Kxa4 yaparak net bir berabere yapma şansını kaçırdığını belirten Carlsen, bu hamle yerine 70.c6 oyunun berabere olacağına işaret etti.

Carlsen oyunu hakkında yaptığı değerlendirmede, ”Birinci hamleden itibaren çok kötü oynadım. Oyunda yaptığım 13.Fd4 hamlesi çok kötüydü, 24. Ab5 hamlesi de iyi değildi” dedi.

İvançuk ise oyunda beyazlar için teorik varyantın 10.Ade2 olduğunu ifade ederek, ”Rakibimin 10.Ab3 hamlesini tahtada gördükten sonra Fransız Savunmasına benzer bir durum ortaya çıktı” dedi. Turnuvada iddiası kalmadığı için bu galibiyetin kendisi için taze bir başlangıç olarak kabul edilemeyeceğini kaydeden İvançuk, buna karşılık kalan oyunlarda en iyi şekilde mücadele etmeye çalışacağını vurguladı.

Turnuvada 12. turun ardından puan durumu şöyle:

1 Kramnik (8 puan) 2 Carlsen (7,5 puan), 3. Aronian (6,5 puan), 4 Svidler (6 puan), 5-6 Grisçuk, Gelfand (5,5 puan) 7 İvançuk (5 puan), 8 Recepov (4 puan).
Oyuncuların dinlenmesi için ara verilecek turnuvada 13. tur 31 Mart Pazar günü oynanacak.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Hüseyin Burak Demirer

Yayıncı: İbrahim Uyar

AA

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

Çalışmak bizi şu üç şeyden kurtarır: Can sıkıntısı, kötü alışkanlıklar, yoksulluk. – Voltaire

1,037 saniyede, 64 sorgu yapıldı.