Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası – Tur 11

Yorum Yok

krammnik 2

Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası’nın 11. turunda Vladimir Kramnik, lider Magnus Carslen ile arasındaki farkı yarım puana indirdi.

Beyazlarla oynadığı oyunda Azerbaycanlı Teymur Recepov’u yenen Kramnik, turnuva lideri Norveçli Magnus Carlsen’in siyahlarla mücadele ettiği karşılaşmada Rus Aleksandr Griscuk ile berabere kalmasının ardından ikinci sıraya yerleşti.

Turnuvada 10. tur sonunda 2. durumdaki Ermeni Levon Aronian ise siyahlarla oynadığı partide Rus Peter Svidler’e kaybetmesinin ardından 3. sıraya düştü.
Günün diğer karşılaşmasında ise siyahlarla oynayan İsrailli Boris Gelfand, Ukraynalı Vasily İvançuk ile karşılaştığı partide berabere kaldı.

Günün en kritik karşılaşması Svidler ile Aronian arasındaki parti oldu. Vezir Gambiti açılışına Aronian’ın Nimo-Hint savunmasıyla karşılık vermesinin ardından Svidler, Samisch Varyantına girdi. Svidler’in açılış boyunca hafif bir avantajı elinde tutmayı başardığı oyunda Aronian, müsabakayı karıştırmak amacıyla herkesin kafalarda soru işareti oluşturan 22…g5 hamlesini yaptı.

Svidler, rakibinin yaptığı zayıf 23…b5 hamlesinin ardından oyunun kontrolünü tamamen ele geçirdi. Bilgisayar analizleri, 23…Ad5 hamlesinden sonra ortaya çıkan taktik karışıklıkların Aronian’ın aleyhine olmadığı yönündeydi. Oyunun bundan sonraki sürecinde Aronian, zayıflayan şah kanadına yönelik saldırıyı kesmek amacıyla vezirleri kırışmayı başarsa da filinin c8’deki işe yaramaz konumu ve bir piyon fazla olan beyazın c6 ve f6 karelerindeki ilerlemiş geçer piyonları ile rakibine karşı daha aktif olan kaleleri karşısında mağlubiyeti kabul etmek zorunda kaldı.

Günün diğer önemli mücadelesinde Griscuk ile Carlsen arasındaki partide de Grünfeld Savunması’nın piyon kırışmasız varyantında beyazlarla oynayan Griscuk, çok az rastlanan 5.h4 hamlesini yaptı.

Karşılaşmayı turnuvanın resmi internet sitesinde yorumlayan İngiliz Büyük Usta Nigel Short, bu hamlenin amacının rakibi 5…c5 hamlesini yapmaya kışkırtmak olduğunu söyledi. Short, 7…c5 8.dxc5 Va5 9.cxd5 Axd5 10.Vxd5 Fxc3+ 11.Fd2 Fxd2 12Vxc5 hamlelerinden sonra beyazın, h4 hamlesi nedeniyle avantajlı bir konuma geçtiğini belirtti. Oyunda Carlsen, 5…c6 yaparak bu varyanta girmedi.
Carlsen, basın toplantısında, h4 hamlesine c6 hamlesinin iyi bir karşılık olduğunu bildiğini ifade etti. Oyun, 23. hamlede Griscuk’un hamle tekrarını zorlamasıyla berabere bitti.

Turnuva sıralaması açısından en önemli maçta Kramnik ile Recepov karşı karşıya geldi. Kramnik, rakibinin fiyankettolu Benoni Savunması’na girme isteğini geri çevirerek beyazlarla daha az tercih edilen bir varyantı seçti. Recepov, 15. hamlede uzun bir düşünme süresi kullandıktan sonra 15…Vd7 yaptı. Recepov, bu hamleden sonra ortaya çıkan çok karışık taktik olasılıkların bulunduğu bir pozisyonda zaman sıkışmasına girdi. Oyunda kendine tanınan düşünme süresini aşan Recepov, 37. hamlede zamandan kaybetti.

Turnuvada 11. turun ardından oluşan puan durumu şöyle:

1. Carlsen (7,5 puan), 2. Kramnik (7 puan), 3. Aronian (6,5 puan), 4. Svidler (5,5 puan) 5-6. Griscuk, Gelfand (5 puan), 7. İvancuk (4 puan), 8. Recepov (3,5 puan)

Turnuvada son 3 tura girilirken, yarınki 12. turda 2. sıradaki Kramnik, 3. Aronian ile karşılaşacak. Aronian’ın beyazlarla oynayacağı karşılaşma, her iki oyuncu için de Carlsen’e karşı yarıştan kopmamak adına büyük önem taşıyor.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Hüseyin Burak Demirer

Yayıncı: İbrahim Uyar

AA

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

Önemli olan, söylenenin ne olduğu ya da nasıl söylendiği değil, nasıl anlaşıldığıdır. – Guy Hunter

1,317 saniyede, 64 sorgu yapıldı.