Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası – Carlsen Şampiyon

Yorum Yok

magnus basın

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan Dünya Şampiyonası Adaylar Turnuvası’nı kazanan Norveçli Magnus Carlsen, Hintli Dünya Şampiyonu Viswanathan Anand ile unvan maçına çıkmaya hak kazandı.

Turnuvanın iki eş puanlı lideri Carlsen ile Rus Vladimir Kramnik son turda rakiplerine kaybetmelerine karşın turnuvanın galibi oldu ancak Berger eşitlik bozma sisteminde averajı daha yüksek olan Carlsen, turnuvayı kazandı.

Bu sonuçla 22 yaşında dünya şampiyonu unvan maçı yapmaya hak kazanan Carlsen, eski dünya şampiyonu Rus Garry Kasparov’dan sonra bu başarıyı elde eden en genç satranççı oldu.

Turnuvanın son sıralarında yer almasına karşın 12. turda Magnus’u yenerek liderlikten indiren Ukraynalı Vasili İvançuk’un, turnuvanın eş puanlı lideri Kramnik’i de yenmesi dikkati çekti. Beyazlarla oynadığı oyunda rakibinin kazanmak zorunda olmasının üzerinde yarattığı baskıyı iyi kullanan İvançuk, partiyi güçlü bir oyunla kazandı.

Carlsen, beyazlarla oynadığı oyunda genellikle tercih ettiği İspanyol Açılışı’nda rakibi Rus Peter Svidler’e karşı üstün bir pozisyon elde etti ancak zamanını verimli kullanamaması sonucu zaman sıkışıklığına giren Carlsen, hamle sayısını doldurmaya çalışırken aceleyle yaptığı hamleler sonucu oyunu kaybetti.
Günün diğer karşılaşmalarında ise beyazlarla oynayan Ermeni Levon Aronian rakibi Azerbaycan Recep Teymurov’u yenerken, siyahlarla oynayan Aleksandr Grisçuk da İsralli Boris Gelfand ile berabere yaptı.

Carlsen oyundan sonra yaptığı değerlendirmede, oyun ortasında çok fazla zaman harcadığını söyledi. Karşılaşmada 25. hamlede yaptığı Ag4 hareketinin kötü bir hamle olmamakla beraber basitçe 25.Fxd5 hamlesiyle kaybetmesinin mümkün olmadığı rahatça oynayabileceği bir konumda kalabileceğini belirtti.

Svidler de ”Turnuvayı Magnus’u yenerek bitirmekten mutluyum. Magnus açıkça dünyadaki en iyi oyuncu. Hepimize ilham vermiş bir oyuncuyu siyah taşlarla yenmiş olmak sakin bir kafayla düşündüğümüzde gerçek bir hazine kadar kıymetli” dedi.
Turnuvanın eşitlik bozma sistemlerine göre ayarlanmış resmi sonuçları şöyle:
1. Carlsen (8,5 puan), 2. Kramnik (8,5 puan), 3. Svidler (8 puan), 4. Aronian (8 puan), 5. Gelfand (6,5 puan), 6. Grisçuk (6,5 puan), 7. İvançuk (6 puan) 8. Recepov (4 puan).

-Carlsen basın toplantısında-

Kramnik’in kaybetmesi ile turnuvanın galibi olduğunun kesinleşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Carlsen, açılışta iyi pozisyonlar elde ettiğini ve kötü pozisyonlarda kaldığını yine de genelde iyi oynadığını belirterek, ”Son birkaç oyun çok zor oldu. Bu konudaki tecrübelerimden, turnuvaların son turlarının genellikle çok gergin olduğunu biliyordum ancak hiçbir turnuva bu kadar gergin olmadı” diye konuştu.

Carlsen, turnuvadaki en önemli rakibi Kramnik’in performansını nasıl değerlendirdiği sorusuna, ”Kramnik’in turnuvanın ikinci yarısında yaptığı geri dönüşten çok etkilendim. İlk yarıda çok iyi hazırlanmıştı ancak kimseyi yenemedi. Bazı oyunlarda şanslıydı. İnsanlar onun iyi hazırlandığını biliyordu. O, turnuvaya, kendisinin hazırlıklı olduğunu bilenlerden bile daha hazırlıklıydı. Pozisyonlara açılış açısından bakacak olursanız o bu turnuvanın galibiydi” cevabını verdi.

Muhabir: Alp Ertunga Karaca / Hüseyin Burak Demirer

Yayıncı: İbrahim Uyar

AA

Sosyal Ağlarda Paylaş !

Benzer Yazılar

  • Satrançsever Satrançsever 3. Sayısı Çıktı!

      Analiz Satranç Yayınevinin 2 aylık dönemler için hazırladığı Satrançsever dergisinin 3. sayısı dağıtıma hazır. Satranç severlerde  heyecan uyandıran  dergi dolu içeriği ile 3. sayıda da ilgi çekmeye devam edeceğe benziyor. 

  • satranç a milli takımı 2016 Satranç Olimpiyatlarında Milli Başarı

      Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın […]

  • 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı 2018 16 Yaşaltı Satranç Olimpiyatı Ülkemizde

    Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6. olarak tarihi bir zafere imza atan Türkiye’ye Bakü’den bir sevindirici haber daha geldi. Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlediği genel kurulda oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve […]

  • Cezaevi Satranç Kursu Cezaevlerine Satranç Sınıfı

    Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafındanTürkiye genelinde belirlenecek 31 ceza infaz kurumunda 2 bine yakın hükümlü çocuğu ve genci satrançla buluşturmak üzere 40 adet satranç sınıfı açılacak. İş Bankası sponsorluğunda açılacak satranç sınıflarında, 10’ar adet satranç takımı, satranç […]

  • Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası

    Ahmet Şerife Sanlı Ortaokulu 3. Tematik Satranç Turnuvası 7 mayıs 2016 tarihinde Özel izmir Koleji salonlarında düzenlenecek. Tablet ve bol ödüllü turnuvada tüm oyunlar 1- e4 e5 2- Af3 d5 konumundan itibaren başlayacak. Turnuva Haber Linki; http://izmir.tsf.org.tr/turnuvalar/963-ahmet-serife-sanl-ortaokulu-3-tematik-satranc-turnuvas-fil-gambiti

Sponsor Reklam

Sponsor Ol !

Yazar Hakkında

Yorumlar

İnsanlar hatalarını mutluyken değil ancak mutsuzken anlar. – Daniel Defoe

1,313 saniyede, 65 sorgu yapıldı.